Campagne voor mensen met dementie en hun naasten

13 september 2021

Deze week (14 september) start de campagne van Punt Welzijn om aandacht te vragen voor mensen met dementie en een dementievriendelijke samenleving. Deze campagne loopt tot 28 september.

Campagne
Steeds meer mensen krijgen deze ziekte en dat betekent dat we er allemaal mee te maken krijgen. In het verenigingsleven, als ondernemer of medewerker, als buur, vriend of misschien wel als partner. Merk je dat iemand binnen jouw omgeving verward is en zich opeens anders gedraagt? Met een klein gebaar help je hem of haar weer op weg en zorg je ervoor dat dementie geen reden is om buitenspel gezet te worden. Punt Welzijn denkt graag met je mee!

Een onderdeel van de campagne zijn onderstaande video’s, waarin ondernemers en vrijwilligers uit Weert, Nederweert en Leudal vertellen hoe zij ervoor zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in onze maatschappij.

Video Eynderhoof
Video Café de Tramhalt
Video supermarkt de Spar in Baexem

Naast deze campagne organiseert Puntwelzijn in deze periode ook diverse activiteiten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Deze activiteiten zijn te vinden op www.puntwelzijn.nl/dementie

Activiteiten rondom Wereld Alzheimer Dag
Dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt er in de hele wereld aandacht gevraagd voor de ziekte van Alzheimer en dementie, en de impact van deze ziekte voor de persoon zelf en zijn omgeving. In Weert en Nederweert streven we naar een dementievriendelijke samenleving. Punt Welzijn en andere organisaties maken hier samen een punt van door speciaal voor mensen met dementie en hun naasten diverse activiteiten te organiseren rondom Wereld Alzheimer Dag.

Activiteiten en informatie voor mantelzorgers
Als je in je omgeving met dementie te maken krijgt loop je tegen veel vragen aan. Op 20 september is er een informatieavond waarbij je handvatten en tips krijgt aangereikt die je kunnen helpen in de dagelijkse omgang met je naaste. Mantelzorgers kunnen op 23 september gratis de bioscoopfilm ‘The Father’ bezoeken. Hierin heeft  Anthony Hopkins een fascinerend portret van een dementerende vader neergezet. Deze avond zijn medewerkers van mantelzorgondersteuning, Hulp bij Dementie en het Alzheimercafé aanwezig om meer informatie te geven en in gesprek te gaan met de bezoekers.

Activiteiten voor mensen met dementie (en hun naasten)
Voor mensen met dementie is deelname aan activiteiten niet altijd meer even eenvoudig. Daarom streeft Punt Welzijn naar activiteiten waarbij hier rekening mee wordt gehouden. Op 22 september organiseert het Erfgoedhuis samen met Bibliocenter een interessante bijeenkomst over de bevrijding van Weert. De beelden van vroeger zouden zomaar weer wat herinneringen teweeg kunnen brengen. Een dag later, op 23 september, vindt er in Gotcha Cinema voor het eerst een dementievriendelijke filmvoorstelling plaats. Dit betekent dat de voorstelling is aangepast zodat er minder prikkels zijn voor de bezoekers. Denk hierbij aan: geen reclamefilmpjes, meer verlichting in de zaal en het geluid dat zachter wordt afgespeeld. De film zal vooral gericht zijn op beleving. Ook deze activiteiten worden gratis aangeboden aan mensen met dementie en hun naasten.