Verhuizen beverfamilie

titel

26 maart 2021

Op Vrouwenhof woont al enige tijd een beverfamilie. De bevers leven in een zelfgemaakte burcht in een oever van een sloot, onder een fietspad en op het riool. Een woonwijk is echter geen geschikte leefomgeving voor bevers voor de langere termijn. De gemeente wil daarom deze beschermde dieren verhuizen naar een natuurgebied. Bewoners in de buurt van de beverburcht hebben hierover een brief van de gemeente ontvangen. Ook de wijkraad is geïnformeerd.

Bevers vangen in alle rust
De gemeente heeft bij de provincie toestemming gevraagd om de bevers te vangen en te verhuizen naar een natuurgebied in België. Zodra deze toestemming is verleend, zal het vangen starten. Het is de intentie om hier zeer spoedig mee te beginnen tot en met eind april 2021. Daartoe zal een gespecialiseerd bureau rondom de burcht wildcamera’s en vangkooien plaatsen. Maatregelen om het gebied af te zetten zullen op korte termijn worden uitgevoerd.  

Hulp nodig 

• Raak de vallen niet aan

• Laat wildcamera’s hangen

• Houd je hond aan de lijn 

• Verstoor de rust rondom de burcht niet 

• Laat de borden die het gebied markeren staan

De wijkraad vraagt iedereen om zich hier aan te houden. En als wijkbewoner een oogje in het zeil te houden. Hoe meer rust in het gebied, hoe sneller het vangen verloopt en de bevers kunnen verhuizen. Na het vangen verblijven de bevers tijdelijk in Veldhoven Zoo totdat alle bevers gevangen zijn. Daarna worden ze samen in hun nieuwe leefgebied in België uitgezet.

Waarom verhuizen de bevers?
Oorspronkelijk leven bevers in waterrijke gebieden met aangrenzende bosgebieden. De afgelopen jaren hebben ze, op zoek naar een nieuw leefgebied, Vrouwenhof ontdekt. De beverfamilie bestaat uit een ouderpaar en de jongen van twee worpen en heeft veel voedsel nodig. In het gebied zijn al tientallen bomen aangevreten of gesneuveld. Bovendien zorgen de graafwerkzaamheden van de bevers voor schade aan de hoofdriolering en verzakkingen van het fiets- en voetpad. Die schades zijn inmiddels hersteld. Andere bomen in de wijk zijn voorzien van gaas rondom de stam. 

Nieuw leefgebied
De gemeente heeft voor de beverfamilie een betere woonplek gezocht. In de omgeving van Weert zijn alle geschikte leefgebieden al bezet door andere bevers. Gelukkig is er in het stroomgebied van de Hoge Samber in België nog wel een plek. In het natuurgebied aan de oevers van de rivier kan de beverfamilie zich definitief vestigen. Bevers passen zich snel aan. In het natuurgebied in België kunnen zij voortaan ongestoord leven. 

Vragen? 
Voor vragen kun je contact opnemen met de stadsecoloog Renata Bruinsma op 0495 -575 000 of stuur een email naar r.bruinsma@weert.nl

 

Geef uw mening
Wil jij ook een actieve wijkraad voor Leuken?
Ja, ik wil meehelpen - mail naar info@wijkraad-leuken.nl
Wel belangrijk, maar geen tijd om te helpen
Wijkraad is voor mij niet van belang
Inschrijven wijkflits
Ontvangt u de wijkflits al?
Wilt u ook op de hoogte blijven van wat er speelt in uw wijk? Schrijf u dan nu in voor de digitale wijkflits:
Privacy Statement
Algemene voorwaarden

©2019 - Wijkraad Leuken