Het Luuëkerpârk; buurtcentrum zonder dak

In 2014 is een actieve groep bewoners uit Leuken, vanuit de Wijkraad, gestart met plannen voor herontwikkeling van het oude sportcomplex (sporthal/tennisbanen/atletiekbaan) tussen de Tromplaan en de Randweg. Met heel veel enthousiasme en door medewerking van de gemeente Weert, bedrijven, fondsen en omwonenden, heeft dit geleid tot het mooie - inmiddels niet meer uit de wijk weg te denken - Luuëkerpârk. Een gebied waarop een moestuinencomplex ligt, een fietscrossbaan, een beweegparcours, een natuurlijk speelterrein en sinds kort ook een kruidenpluktuin. Daarnaast kan er heerlijk gepicknickt worden op de vele bankjes verspreid over het terrein: deze zijn zelfgemaakt, gekocht of gesponsord. Ook aan biodiversiteit is gedacht want overal hangen nestkastjes en de beplanting is dusdanig gekozen dat veel insecten zich thuis voelen in het park. 

Nu een prachtig park met moestuinen

Leukerpark moestuinen

Zoals het was
 

Leukerpark zoals het was


De situatie in 2014: alle sportfaciliteiten zijn al een aantal jaren weg, wat overbleef was een open terrein, met een troosteloze uitstraling.

Afbeelding

Het plan zoals we dat in 2014/2015 opstelden, de trouwlocatie is er nooit gekomen, al het overige wel.

Participatie ten top!
Het Luuëkerpârk is gerealiseerd op een grondgebied van zo’n 15.000 tot 20.000 m2 waar geen bestemming voor was. Wijkraad Leuken zag dit als een uitgelezen kans om met burgerparticipatie aan de slag te gaan. En zo is ons park tot stand gekomen door en met samenwerking van bewoners van Leuken en verschillende maatschappelijke organisaties en scholen uit Weert. Ideeën zijn opgehaald onder bewoners, scholieren hebben praktisch de handen uit de mouwen gestoken en organisaties zoals Wonen Limburg en Punt Welzijn hebben meegedacht en ondersteund of kennis geleverd.

In het plan hebben we zoveel mogelijk sociale en maatschappelijke thema’s gebundeld, zoals duurzaamheid, maatschappelijke inzet, scholing/educatie en social return. 

Leukerpark

Foto 2018 van het bekende ‘bandenpad’. In aanbouw rechts de Aldi, onderdeel van het winkelcentrum St. Job dat inmiddels (2020) helemaal klaar en in gebruik is.

Leukerpark

Veel mensen weten het park te vinden, foto 2018

Het project in een paar jaar samengevat

Winnaar Mijn Straat Jouw Straat 2015
In november 2015 won de Wijkraad (voor de tweede keer) de Mijn Straat Jouw Straat trofee. Dit keer voor het project om het park te ontwikkelen. In dit jaar plaatsten we ideeënbussen en voerden we een grote NLdoet actie uit met de eerste voorbereidende werkzaamheden voor het moestuinencomplex. 

Officiële opening 2016 
In september 2016 vond het eerste wijkfeest plaats op het Luuëkerpârk als officiële opening van het gebied. Veel mensen kwamen een kijkje nemen bij de activiteiten en in het moestuinencomplex. 

Winnaar Kern met Pit 2017 
In januari 2017 werden wij Limburgse winnaar van Kern met Pit en werd het park uitgeroepen tot Kern met Pit Limburg. Hier hing een leuke geldprijs aan vast en de gelegenheid om Limburg te vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale: daar werden wij Zilveren Pit van Nederland en wonnen we weer een mooi bedrag om mee naar huis te nemen: allemaal om het park nog mooier te maken. In maart 2017 konden we mede hierdoor een aantal paden aanleggen, de waterhuishouding op orde maken en een jeu de boules baan aanleggen.

Leukerpark

 Jeu de boulen in het park, ook dat kan!

Onderhoud, beheer en activiteiten in 2018 en 2019
In de jaren daarna, 2018 en 2019, legden we de nadruk op onderhoud en beheer van het park, uitbreiding van diverse voorzieningen en het realiseren van activiteiten in het park, door bewoners en voor bewoners! 

Nu en de toekomst

Nieuwe investeringen in 2020 

 In 2020 hebben we tot nu toe ondanks de coronacrisis een aantal nieuwe investeringen kunnen doen waarmee we de diversiteit van het park weer vergroot hebben. Zo is vanuit het vele prijzengeld een kruidenpluktuin aangelegd en wordt er gewerkt aan het maken van een extra groot insectenhotel. Overigens zijn we weer flink gesponsord: door bedrijf RV Groen bij de aanleg van de pluktuin en door J&M Interieurbouw bij de realisatie van nieuwe zitgelegenheden.

Intussen wordt er niet stilgezeten om het park heen en legt Wonen Limburg de laatste hand aan de houten huizen op het voormalige sporthalterrein. Een deel van de toekomstige bewoners kijkt straks uit op het park.

Helaas hebben we in de loop van de jaren ook te maken gehad met vandalisme. Eén zitgelegenheid is hierdoor dit jaar permanent verwijderd. 

Verder zijn we in overleg met jongerenwerkers van Punt Welzijn om het park ook voor oudere jeugd een mooie ontmoetingsplek te laten zijn, want tenslotte is iedereen welkom in het park! Plannen zijn er ook voor een omheinde hondenuitlaatplek en een watertappunt. 

In de moestuintjes is het dagelijks een komen en gaan van mensen. Alle ruim 100 tuintjes zijn bezet en worden vol enthousiasme bewerkt. De tuinders vormen een zeer gemengd gezelschap van mensen en een aantal tuinders zorgt niet alleen voor hun eigen tuin maar ook voor het onderhoud van het hele moestuinencomplex. De stadsimkers zijn met vijf imkers bezig zijn op het complex; zij lichten regelmatig kinderen voor over het leven van de bijen. Binnen de tuinen komen veel nationaliteiten samen, vanuit de wijk en daarbuiten. Kom vooral eens een kijkje nemen bij de tuintjes!

Vrijwilligers welkom
Kortom, we zitten niet stil en hebben nog altijd veel inspiratie. Dankzij alle vrijwilligers kunnen we dit blijven doen. Hiervan hebben we er nooit genoeg, dus draag je het park een warm hart toe, meld je dan vooral aan om af en toe een handje mee te helpen!

Minimaal 10 jaar beschikbaar 
De doelstelling was om het plan te ontwikkelen voor een periode van minimaal 5 jaar. Al gauw werd duidelijk dat deze periode moest worden bijgesteld. Een voorwaarde voor realisatie van dit plan werd dan ook dat de gemeente Weert het gebied voor minimaal 10 jaar ter beschikking zou stellen en dat is gelukt. Inmiddels zijn 5 van de 10 jaar voorbij. Het begint dan ook tijd te worden om met de gemeente te gaan praten over een mogelijke verlenging: we zouden namelijk graag nog veel langer van het park en de moestuintjes willen blijven genieten. 

Heb je vragen? 
Voor vragen kun je ons mailen op info@wijkraad-leuken.nl.

Je kan ons ook volgen via facebook en instagram.

Kijk hieronder hoe mooi ons park nu is, foto’s mei 2020:  

Leukerpark-10

Leukerpark-12

Leukerpark-6

Leukerpark-1

Leukerpark-4

Leukerpark-2

Leukerpark-3

Leukerpark-5

Leukerpark-7

Leukerpark-8

Leukerpark-9

Leukerpark-11

 

 

Geef uw mening
Wil jij ook een actieve wijkraad voor Leuken?
Ja, ik wil meehelpen - mail naar info@wijkraad-leuken.nl
Wel belangrijk, maar geen tijd om te helpen
Wijkraad is voor mij niet van belang
Inschrijven wijkflits
Ontvangt u de wijkflits al?
Wilt u ook op de hoogte blijven van wat er speelt in uw wijk? Schrijf u dan nu in voor de digitale wijkflits:
Privacy Statement
Algemene voorwaarden

©2019 - Wijkraad Leuken